dania
pexels.com

Spójrzmy prawdzie w oczy. Coraz mniej osób decyduje się na jedzenie i kupno mięsa. Powodów może być wiele: od chęci zadbania o własne zdrowie do ogromnej miłości do zwierząt. Czym więc zastąpić produkty zwierzęce?

Najlepsze zamienniki mięsa

Każda osoba, która przechodzi na weganizm lub wegetarianizm podjęła samodzielną decyzję. Samo ograniczanie mięsa może mieć bardzo dobre skutki dla naszego zdrowia. Pamiętacie piramidę żywieniową? Produkty mięsne (zwłaszcza wołowina, wieprzowina i baranina) były na jej szczycie. Oznaczało to, że należy ograniczyć ich spożycie do maksymalnie dwóch dni w tygodniu. Jednocześnie należało zadbać o podaż białek i tłuszczów z innych źródeł, na przykład ziaren zbóż lub warzyw strączkowych.

Wiele osób, które decyduje się na przejście na wegetarianizm dyktuje to chęcią poprawienia zdrowia. Tęsknią czasem jednak za mięsem. Wybraliśmy więc kilka produktów, które są jego idealnymi zamiennikami. Gwarantujemy, że smakują wspaniale.

Czym zastąpić mięso

Każdy myśli, że tego produktu niczym nie da się zastąpić. Prawda okazuje się zgoła inna. Wystarczy dobrać odpowiednie proporcje innych składników. Ciecierzyca, seitan, soja, grzyby to tylko niektóre z nich. Kiedy przyprawisz je w odpowiedni sposób i dobrze przygotujesz, ucieszą nie tylko Ciebie, ale i innych.

Bakłażan

Zastanawiasz się co na naszej liście robi bakłażan. To bardzo proste! Chodzi głównie o smak oraz konsystencję. Z tego warzywa jesteśmy w stanie zrobić wiele rzeczy. Dobrym pomysłem są na przykład bakłażanowe burgery lub klopsiki. Naprawdę, da się go we wszechstronny sposób wykorzystać.

Seitan i tofu

Mówiąc dieta wegetariańska, myślimy seitan i tofu. To te produkty są najbardziej znane. Tofu powstaje z ziaren soi. Można go jeść w formie pieczonej, smażonej lub wędzonej. Nie każdemu jednak ów smak odpowiada. Na całe szczęście mamy do wyboru całą masę substancji tego typu o najróżniejszych smakach. Tofu sprawdza się jako zamiennik mięsa drobiowego.

soja
pexels.com

Seitan powstaje z… mąki, czyli z glutenu pszennego. Jeżeli go przyprawimy w odpowiedni sposób, to smakuje zupełnie jak wołowina lub wieprzowina. To ogromny plus, ponieważ wtedy danie smakuje idealnie.

W tej samej grupie znajduje się powstały z soi tempeh, którym skutecznie można zastąpić rybę.

Ciecierzyca, soczewica i fasola

Ciecierzyca jest bardzo znana. To z tego warzywa strączkowego robimy hummus i słynne falafele. Świetnie smakują także kotlety oraz zupa.

Dla wielu osób soczewica to symbol najbardziej memicznego filmu, jakim jest „Asterix i Obelix. Misja Kleopatra”. To bardzo ważny składnik diety. Przekonali się już do tego mieszkańcy Starożytnego Egiptu już wiele lat temu. Genialnie sprawdzi się jako zamiennik wołowiny, ponieważ można z dużym powodzeniem zrobić sobie z niej małe lub większe kotlety. Soczewicę można kupić w bardzo przystępnej cenie i przyrządzić na wiele różnych sposobów. Wszystko zależy tylko i wyłącznie od nas.

Fasola(tak samo jak i inne rośliny strączkowe, które zostały wymienione lub nie)stanowią bardzo ważną część diety. Zawierają one bardzo dużo składników odżywczych i mineralnych. Najważniejszym z nich jest białko, którego organizm potrzebuje do budowy komórek i prawidłowego funkcjonowania.

ciecierzyca
pexels.com

Z warzyw strączkowych można przygotować bardzo dużo potraw. Pyszne i bardzo sycące są zupy, burgery oraz sałatki. W tym przypadku możemy dosłownie się bawić w kuchni. To przynosi bardzo dużo radości.

Najróżniejsze grzyby

Najbardziej sprawdzą się w daniach jednogarnkowych. Gulasz z boczniakami lub kurkami to idealny sposób na zrobienie tego dania. Grzyby te znakomicie zastępują mięso. Mają odpowiednią strukturę i wydobywają ze smaku potraw to, co w nich najlepsze. Dlatego też warto spróbować dań, w których te składniki odgrywają główną rolę. Polecamy bardzo serdecznie!

Kalafior i brokuły

Najważniejsze to nie rozgotować. Idealnie ugotowany kalafior lub brokuł może być „centrum” wspaniałego dania. Warzywa te świetnie sprawdzają się w potrawach rodem z kuchni azjatyckiej. Przepyszne są również w ostrej wersji. Wystarczy otoczyć jarzyny w panierce i podsmażyć na oliwie.

Możliwości na zastąpienie mięsa jest bardzo dużo. Wystarczy tylko spróbować.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here