PRZEPIS: PYSZNA BEZA PAVLOVA Z BITĄ ŚMIETANĄ OWOCAMI.


Przepis na beze pavlova z owocami

Przepis na beze pavlova z bitą śmietaną i owocami

Beza Pavlova, zwana także tortem Pavlovej, to bardzo modny deser, dosłownie rozpływający się w ustach. Beza Pavlova z bitą śmietaną i owocami wymaga dużo uwagi, ale zdecydowanie jest warta tego!


Nazwa tortu, jak już pewnie niektórzy wiedzą, pochodzi od nazwiska rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej. Mówi się, że deser został wymyślony specjalnie dla Anny, podczas jej pobytu w Perth w latach 1926-1929 przez samego szefa kuchni hotelu Esplanade. Został on uprzednio poproszony przez Annę Pawłową o „coś lekkiego”.  Jednak o autorstwo deseru zabiegają także Nowozelandczycy, którzy twierdzą, iż bezę przyrządzono w Wellington podczas trwającego tournee Pawłowej w roku 1926. A więc do dziś nie ma pewności czy przepis jest stricte australijski, czy nowozelandzki. Jednak mamy pewność co do niezwykłego smaku bezy Pavlovej!

Odpowiednio zrobiona beza jest biała, sucha i krucha z zewnątrz, natomiast w środku jest wilgotna z odrobiną delikatnej pianki. Jej wierzch pokrywa duża ilość bitej śmietany oraz świeże (sezonowe) kwaśne owoce, np.: truskawki, borówki, maliny, kiwi czy figi.
Owoce te w połączeniu ze słodkością bezy i bitej śmietany dają niezapomniane smaki i trudno nie skusić się na kolejny kawałek. J

🕑 Czas: 15min + pieczenie 1,5h 

 🍽  Liczba porcji: 4 osoby 

Przepis na chrupiącą beze pavlova z owocami




Składniki:
  •  6 białek (średniej wielkości)
  •  300g cukru pudru
  •  2 łyżki mąki ziemniaczanej
  •  1,5 łyżki soku z cytryny
  •  2 łyżeczki cukru wanilinowego
Wierzch:
  • 300g śmietany 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Świeże owoce


KROK 1: Białka przekładam do miski, stopniowo dodaję cukier puder i cukier z wanilią i miksuję. Ubijam na sztywną pianę, tak, aby po odwróceniu miski nic nie wypadło.


KROK 2: Do ubitej na sztywno piany dodaję sok z cytryny oraz mąkę ziemniaczaną i mieszam do połączenia się składników.


KROK 3: Na papierze do pieczenia rysuję koło  o wymiarach ok. 23–25 cm. Całą pianę przekładam na papier i równo rozprowadzam.


KROK 4: Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika. Chwilę przed włożeniem piany natychmiast zmniejszam piekarnik do 150°C i piekę ok. 1,5 godziny.
Po upieczeniu zostawiam bezę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach do wystudzenia.



KROK 5: Ubijam śmietanę z cukrem pudrem, aż będzie gęsta.



KROK 6: Bezę przekładam na paterę, nakładam bitą śmietanę i dokładnie rozprowadzam po całej bezie i dekoruję owocami.


Smacznego! J











Zobacz także!

13 komentarze

  1. Świetny pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi się podoba, tak trzymaj! ��

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie robiłam bezy! Wydaje mi się to jakoś piekielnie trudne...;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tez mi się tak wydawało na początku, ale spróbuj śmiało -nie ma się czego bać :)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. Dziękuję! Zapewniam, że smakuje też pysznie :)

      Usuń
  5. Wygląda baardzo apetycznie! Narobiłaś mi smaka na bezę! :)

    https://buszujwkuchni.com - zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję! :D To zapraszam do skorzystania z przepisu, gwarantuje, że wyjdzie pyszna <3

      Usuń
  6. Nigdy w zyciu nie robilam sama bezy. Widac ze trzeba sie napracowac ale apetyczne zdjecia pokazuja ze warto 😋

    OdpowiedzUsuń

Skomentuj